Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?
05.06.2022

Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Spor ayakkabı, hiç şüphesiz spor dışında da en çok tercih edilen ayakkabıdır. Çünkü kullanımı çok kolay ve çok rahattır. Hal böyle olunca en sık kirlenen ayakkabı da spor ayakkabıdır. Spor ayakkabının temizliği önemlidir. Çünkü doğru yöntemlerle temizlemek ayakkabının ömrünü uzatır. Yanlış yöntemler ise kısa sürede spor ayakkabı ile vedalaşmayı gerektirir.

Spor ayakkabıyı temizlemek için biraz sabırlı olmak faydalı olur. Özellikle temizlenecek ayakkabı beyaz veya açık renkli ise. Siyah renkli spor ayakkabı, temizliği en kolay olandır. Sabır gerektiren açık renkli spor ayakkabılara sahipseniz aşağıdaki detaylara dikkat ederek spor ayakkabılarınızı temizleyebilirsiniz.

Temizliğe Başlamak İçin Öncelikle Bağcıkları Çıkarın

Bağcıkları çıkarmadan spor ayakkabıları derinlemesine temizlemeye çalışmak hem zorluk yaratır hem de bağcıkların zarar görmesine neden olur. Bu nedenle ilk iş olarak bağcıkların çıkarılması faydalı olur. Spor ayakkabı temizliği yaparken bağcıkların da temizlenmesi gerekir. Çünkü ayakkabı kadar bağcıklar da kirlenir. Bu durumu bağcıkları çıkardıktan sonra net bir şekilde görebilirsiniz.

Bağcıklardaki kirin yumuşamasını sağlamak ve dolayısıyla kirden daha kolay arındırmak için bir kaba ılık su doldurarak biraz deterjan ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız deterjanlı ılık suda bağcıkları bir süre bekletebilirsiniz. Kullandığınız deterjanın aşındırıcı veya renk ağartıcı içermediğinden emin olmanız faydalı olur. Çünkü ağartıcı içerikler bağcıkların rengini soldurur. Spor ayakkabı temizliği bittikten sonra bağcıkları nazik bir şekilde yıkayıp kurumaya bırakabilirsiniz.

Spor Ayakkabı Saya Temizliği

Saya temizliğine başlamadan önce mevcut tozları uzaklaştırmak için yumuşak uçlu fırça kullanabilirsiniz. Set uçlu olan fırçalar sayanın zarar görmesine sebebiyet verebilir. Tozlar uzaklaştırıldıktan sonra sıcak su deterjan karışımı hazırlayabilirsiniz. Deterjan suyun içinde iyice çözüldükten sonra yumuşak bir bezi bu suyla ıslatıp sayayı silebilirsiniz. Sayanın kirlilik durumuna göre bu işlemi birkaç kez tekrar etmeniz gerekebilir. Yeteri kadar temizledikten sonra sadece su ile ıslattığınız bez ile deterjan kalıntılarını temizleyebilirsiniz.

Spor Ayakkabının Kurutulması

Spor ayakkabının kurutulması işlemi, temizlik kadar önemlidir. Çünkü yanlış uygulama ayakkabının zarar görmesine neden olur. Spor ayakkabının kurutulması sırasında yapılan en büyük yanlışlardan biri, ayakkabıyı daha hızlı kuruması için doğrudan güneş ışığı alan yere bırakmaktır. Güneş ışığı spor ayakkabının renginin solmasına neden olur. Bu yüzden kuruması için gölge bir alana bırakmak faydalı olur.

Spor Ayakkabı Temizlerken Asla Yapılmaması Gerekenler

Spor ayakkabıların temizliği sırasında yapılması gerekenlerin yanı sıra yapılmaması gerekenler de çok önemlidir. Çünkü her detay spor ayakkabının ömrünü uzatır. Spor ayakkabı temizliğinde yapılmaması gerekenler şunlardır:

Çamaşır Makinesinde Yıkamak

Çamaşır makinesi yaşamı son derece kolaylaştıran eşyalardan biri olsa da söz konusu spor ayakkabı temizliği olduğunda felakete yol açabilir. Bu nedenle spor ayakkabı temizliğini çamaşır makinesinde değil, elde yapmak faydalı olur. Çamaşır makinesinde temizlik, sürtünmeye dayalı gerçekleşir. Yıkama sırasında sayısız kez gerçekleşen sürtünme, spor ayakkabının yapısına zarar verir. Sadece 1 yıkama bile spor ayakkabının kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir. Bu yüzden makine yerine elde temizliği tercih etmeniz önemlidir.

Aşındırıcı ve Ağartıcı Deterjan Kullanmak

Spor ayakkabı temizliğinde yapılan bir diğer yanlış da ağartıcı ve aşındırıcı deterjan kullanımıdır. Bu içeriklere sahip olan deterjanlar genellikle mükemmel bir beyazlık vaat eder. Oysaki bu beyazlık kısa süre sonra sararmaya dönüşür. Sararmış bir spor ayakkabı, kirli bir ayakkabı kadar kötü bir görünüme sahiptir. Bu nedenle spor ayakkabı temizliğinde bu içeriklere sahip olan deterjanları kullanmamak faydalıdır. Ağartıcıların yanı sıra granül halde bulunan deterjanlar da spor ayakkabının yıpranmasına neden olur. Bu yüzden spor ayakkabı temizliği için sıvı deterjanları tercih etmek veya granül deterjanları suda iyice çözdürmek gerekir.