Doğru Spor Kıyafeti Nasıl Seçilir
05.06.2022

Doğru Spor Kıyafeti Nasıl Seçilir

Eğlenceli, özgüvenli ve verimli bir şekilde spor yapabilmek için doğru spor kıyafeti seçmek gerekir. Verimli spor yapmak ile kıyafet arasında bir ilişki kurmak çoğu zaman zordur. Oysaki spordan hedeflenen verimin alınabilmesi için spor kıyafetlerinin söz konusu spor aktivitesini desteklemesi çok önemlidir. Çünkü aktiviteye uygun olmayan kıyafetler, hareketlerin yapılmasını zorlaştırır. Bunun yanı sıra spora odaklanmak da zor olur. Spor kıyafeti seçerken birden fazla detaya dikkat etmek gerekir. Tepeden tırnağa önemli olan bu detaylar, sporda motivasyonun sağlanmasında ve sürdürülmesinde etkilidir.

Destekleyici ve Konforlu Kumaşları Tercih Edin

Sporda terlemek, kişiyi hedefine bir adım daha yaklaştırır. Bu açıdan bakıldığında terlemek son derece mutluluk yaratan bir durumdur. Aynı zamanda ter, spor yaparken motivasyonun sürdürülmesini engelleyen en önemli faktörlerden biridir. Çünkü terleme sonucunda kıyafetler vücuda yapışır. Bu durum çoğu zaman stres yaratır.

Terlemenin motivasyonu bölmemesi için vücuda yapışmayan kumaşlardan yapılan spor kıyafetlerini tercih etmek gerekir. Tabii bu durum fazla terlemeye neden olan aktivitelerde bol kıyafetler giymeyi tercih eden kişiler için geçerlidir.

Vücudu saran esnek kıyafetler giymeyi tercih eden kişiler bu modellerin çabuk kuruyan kumaş türlerini tercih etmesi faydalı olur. Nefes alan kumaşlar terin vücuttan çabuk atılmasını sağladığı için motivasyon bölünmez.

Hareket Özgürlüğü Sunan Tasarımlara Öncelik Verin

Bir kıyafetin hareket özgürlüğü sağlaması sporda performansı önemli ölçüde etkiler. Çünkü spor aktivitelerinde esneme hareketleri önemlidir. Bu hareketlerin kolay bir şekilde yapılabilmesi için spor kıyafetinin kalıbı, kumaşı ve dikişleri rahat olmalıdır.

Esmeyen veya dikişleri rahatsız eden kıyafetler hem motivasyonu engeller hem de spor yaralanmalarına neden olabilir. Bir spor kıyafetinin hareket özgürlüğü sağlaması önemli bir detaydır.

Aktivitelere Uygun Spor Kıyafetleri Seçmeye Özen Gösterin

Spor dallarının birbirinden farklı olması, spor kıyafetlerinde de çeşitli farklılıkların olmasına neden olur. Bazı spor aktivitelerinde bol ve salaş kıyafetler konfor sağlarken bazı aktivitelerde ise zor anlar yaşanmasına neden olur. Bu nedenle spor kıyafeti alırken yapılacak aktivitelerin içeriğine göre kıyafet seçmek faydalı olur.

Spor Ayakkabı Seçimine Dikkat Edin

Spor kıyafetlerinin bir parçası olan spor ayakkabılar, sporda bedenin desteklenmesinde son derece önemlidir. Bu nedenle spor ayakkabı seçiminde de spor kıyafetlerinde olduğu gibi birden fazla detayı dikkate almak gerekir. Spor ayakkabı seçimi öncelikle spor yapılacak zemine göre tercih edilmelidir. Çünkü her zeminin farklı özellikleri vardır. Zemine uygun olmayan ayakkabı, aktivitelerde zorlanmalara hatta sakatlanmalara bile neden olabilir.

Doğada veya toprak zeminde yapılan spor için farklı, salonda yapılan spor için farklı spor ayakkabı seçenekleri mevcuttur. Çoğu zaman bu iki seçenek bile doğru tercihi yapmak için yetersiz kalabilir. Çünkü zeminin yanı sıra sporun gerektirdiği hareketler de önemlidir. Örneğin; spor salonunda fitness yapmak için kullanılan ayakkabıların özellikleri ile basketbol için kullanılan spor ayakkabıların özellikleri birbirinden farklıdır. En doğru tercihi yapmak için spor dalına uygun olan spor ayakkabıyı seçmek faydalı olur.

Spor Aksesuarlarından Faydalanmayı Unutmayın

Spor yaparken kullanılan aksesuarlar, kıyafetler kadar önemlidir. Çünkü her biri daha rahat spor yapmayı destekler. Özellikle ellerin kullanıldığı spor aktiviteleri için eldiven kullanmak önemlidir. Çünkü spor yaparken eller bir süre sonra terler ve performansın düşmesine neden olur. Özellikle kavramayı gerektiren aktivitelerde eldiven çok önemli destekleyici aksesuardır. Bunun yanı sıra havlu ve matara da yardımcı aksesuar olarak düşünülebilir. Çünkü spor yaparken bu ürünlere her an ihtiyaç duyulabilir.