Krampon Seçimi Nasıl Yapılır?
05.06.2022

Krampon Seçimi Nasıl Yapılır?

Futbol, erkeklerin oynamaktan ve izlemekten en çok keyif aldığı sporlardan biridir. Oynayan kişinin kaliteli malzemelerle sahaya çıkması hem kişinin daha fazla keyif almasında hem de mükemmel bir performans göstermesinde etkilidir.

Futbol, koşmaya dayalı bir spor olduğu için sahadaki en büyük risk koşan futbolcunun zeminde kaymasıdır. Krampon, bu riske karşı alınan bir önlemdir. Spor ayakkabının tabanına yerleştirilmiş olan bu sert plastik, ayakkabının zemine tutunmasını sağlar. Bu sayede birçok sakatlığa neden olan kayma engellenmiş veya en aza indirilmiş olur.

Sahada yüksek performans göstermek ve daha az riskle futbol oynamak için krampon seçimine özen göstermek gerekir. Ayak yapısına veya mevcut şartlara göre seçilmeyen kramponlar ciddi sakatlıklara yol açabilir. İhtiyacınız olan en ideal kramponu seçmek için aşağıdaki detayları dikkate alabilirsiniz.

Zemine Göre Krampon Seçimi

Futbol, hem amatör hem de profesyonel olarak oynanır. Bu yüzden farklı zeminlere sahip birçok futbol sahası vardır. Her sahanın zemini birbirinden farklıdır. Bu nedenle krampon satın alırken hangi zemine göre alınması gerektiğini bilmek çok önemlidir.

Futbol sahalarının zemini çim zemin, kuru zemin ve sentetik zeminden oluşur. Her biri farklı özelliklere sahip olsa da hepsine özel krampon çeşitleri bulunur. Bu sayede ihtiyaç duyulan krampona ulaşmak çok kolaydır.

Amatör oyuncuların en yaygın kullandığı zemin tipi sentetik zemindir. Bu zemin tipi için en ideal kramponlar, yumuşak malzemelerden yapılan esnek tabanlı kramponlardır. Sentetik zemin için sık dişli ve silikon tabanlı modelleri tercih edebilirsiniz. Çünkü bu modellerin zemin tutuşu yüksektir. Yüksek zemin tutuşuna sahip olan kramponlar top hakimiyetini de kolaylaştırır.

Mevkiye Göre Krampon Seçimi

Futbolda her oyuncu belirli bir mevkide oynar. Bu durum futbol için genel bir kuraldır. Profesyonel futbolcularda mevki değişmez. Bu durum herhangi bir aksilik olmadığı sürece amatörlerde de böyledir. Her mevkide farklı pozisyonlar gelişir. Söz konusu mevkide yüksek performans gösterebilmek için bu detayı göz önünde bulundurmak gerekir.

Kramponların tabanlarında bulunan dişlerin yerleştirilmesi ve yapısı mevkinin ihtiyacına göre yapılır. Bu sayede sahada yüksek performans göstermek kolaylaşır.

Krampon Çeşitleri

Sahada verimli şekilde futbol oynamaya yardımcı olan kramponların birden fazla çeşidi bulunur. En sık kullanılan krampon modeli, iç ayakkabıya sahip olan modeldir. Kolay bir şekilde giyilebilen bu krampon her zemine uygundur.

Farklı gövde seçeneklerine sahip olan iç ayakkabılı kramponların orta boy gövdeli modeli, en çok tercih edilendir. Son derece konforlu olan bu krampon, kolay kavrama ve üst düzey kontrol sağlar. Zemin tipine göre krampon çeşitleri şunlardır:

  • Fairy Ground (FG): Bu koda sahip kramponlar çim sahalar için uygundur.
  • Hard Ground (HG): Bu koda sahip olan kramponlar daha çok toprak ve sert zeminli sahalar için uygundur. Çim sahada da bu kramponları tercih eden oyuncular bulunur.
  • Sort Ground: (SG): Bu koda sahip olan kramponlar, ağır ve gevşek zemin için uygundur. Alüminyumdan yapılan çivileri mevcuttur.
  • Artificial Grass (AG): Bu koda sahip olan kramponlar, sentetik zeminler için uygundur. Diğer krampon çeşitlerine göre çivi sayısı AG kodlu kramponlarda daha azdır.
  • Turf Field (TF): Bu koda sahip olan kramponlar, halı saha için uygundur. Bu kramponların da çivi sayısı azdır.
  • İndoor Competition (IC): Bu koda sahip olan kramponlar iç mekân (salon futbolu) için uygundur. Tabanında çivi yerine kauçuk malzeme mevcuttur. Balıksırtı desenleri ve esnek olukları ile çekiş gücü yüksektir.