Ortopedik Ayakkabı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Ortopedik Ayakkabı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Ayaklar, tüm gün boyunca vücudun ağırlığını taşırlar. Bu yüzden ayak sağlığına önem vermek gerekir. Ayaklarda oluşan sorunlar, hareketleri kısmen veya tamamen engelleyebilir. Bu nedenle ayak sağlığı sorunlarından tüm vücut olumsuz şekilde etkilenebilir. Bir insanın ayak sağlığını koruması, kendisi için yapabileceği en iyi yatırımlardan biridir.

Ayak sağlığını korumak için temizlik ve bakımın yanı sıra ayakkabı tercihlerine de özen göstermek gerekir. Çünkü yapılan yanlış ayakkabı tercihi ayak sağlığını olumsuz şekilde etkileyebilir. Gün boyu vücudun en fazla yorulan bölümlerinden biri olan ayakları desteklemek için ortopedik ayakkabı kullanmaya özen göstermek faydalı olur.

Ortopedik Ayakkabı Nedir?

Ortopedi, insan vücudunda hareketi sağlayan kaslarda, kemiklerde, sinirlerde ve dokularda meydana gelen rahatsızlıkların tedavi edildiği tıbbi bir alandır. Ortopedik ayakkabı ise; insan ayağının anatomik yapısına uygun şekilde tasarlanan ve üretilen ayakkabıdır. Bu ayakkabıların genellikle doktor tavsiyesine göre kullanılması önerilir.

Ayak sağlığının bebeklikten itibaren takip edilmesi önemlidir. Özellikle de doğuştan ayak anatomisinde problem olan bebeklerin, ilk adımlarını doktor tavsiyesi üzerine ortopedik ayakkabı ile atması gerekebilir. Ayaklarda en sık görülen anatomik bozukluk düz tabandır. Bunun yanı sıra içe basma da tedavi edilebilir anatomik problemlerden biridir.

Ortopedik Ayakkabı Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Ortopedik ayakkabılar, genel görünümüyle aynı normal bir ayakkabılara benzer. Dış tasarımı diğer ayakkabı çeşitleriyle benzerlik gösterse de ortopedik ayakkabıların iç tasarımları farklıdır. Ortopedik ayakkabı kullanmanın faydaları şunlardır.

  • Ortopedik ayakkabılar, özel olarak üretilirler.
  • Ayakkabıların topuk ve burun bölgesinde çeşitli destekler mevcuttur.
  • Ortopedik ayakkabılarda tabanlar zemin sertliğine göre tasarlanır. Bu durum konforu kalıcı hale getirir.
  • Ayakta anatomik problemlerin bulunması ağrılara neden olur. Bu ağrılar çoğu zaman yaşam kalitesini düşürecek niteliktedir. Ortopedik ayakkabılarda ayakkabının iç tasarımı kişiye göre planlandığı için hem ağrılar azalır hem de yeni ağrıların oluşması engellenir.
  • Ortopedik ayakkabılar, genellikle kaliteli ve nefes alan malzemelerden üretilir. Ayağın ayakkabı içinde nefes alması, ayakta mantar ve nasır oluşumu riskini en aza indirir.
  • Ortopedik ayakkabının yapısı klasik ayakkabıya göre daha rahat kalıplardan oluşur. Bu sayede klasik ayakkabılardan çok daha fazla rahatlık sunar.
  • Ortopedik ayakkabı ile çocuklarda görülen duruş bozuklukları veya diğer ortopedik hastalıklar kolay bir şekilde tedavi edilir. Ayağın doğru şekilde basmasını sağlayan bu ayakkabıları kullanmak için uzman doktora danışmak faydalı olur.
  • Ortopedik ayakkabı, uzun ömürlüdür.
  • Ayaklarda kontrolü sağlamak için kullanılan ortopedik ayakkabıların tabanları kaygan değildir.

Ortopedik ayakkabı Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Günümüzde yoğun yaşam temposu nedeniyle oluşan ayak ağrıları için birçok kişi ortopedi uzmanına muayene olmadan tamamen kulaktan dolma bilgilerle ortopedik ayakkabı kullanmayı tercih eder. Ortopedik ayakkabı, ayak yapısında anatomik problemleri olan kişilerin kullanması gereken bir ayakkabıdır. Ayaklarında anatomik sorun olmayan kişilerin bu ayakkabıları kullanması önerilmez. Çünkü sorunsuz ayaklarda ortopedik ayakkabı, ayağın yapısını olumsuz etkileyebilir. Gerekmediği halde ortopedik ayakkabı kullanımı, ayaklarda tembelliğe neden olabilir.

Ortopedik ayakkabıya ulaşmak, günümüzde son derece kolaydır. Bu sayede ayak ve ağrı problemleri yaşayan kişilerin bu sorunları kısa sürede çözülür. Hangi nedenden dolayı olursa olsun ortopedik ayakkabı almak için öncelikle ortopedi uzmanına danışmak faydalı olur.

Ortopedik olsun veya olmasın ayakkabı seçerken, ayağın ayakkabı içinde rahat hareket etmesine ve en uzun ayak parmağının ayakkabı ucuna değmemesine özen göstermek doğru tercih yapmak için önemlidir. Parmak ucunda parmak ile ayakkabı arasında kalan boşluğun yaklaşık yarım santim olması yeterlidir.